Jaartal | 2018 |
---|---|
Land | Frankrijk |
Streek | Loire |
Producent | Domaine Salmon |
druivenras | Melon de Bourgogne |
Inhoud | 0,75 liter |
Houtlagering | Nee |
Biologisch | Nee |
Smaakprofiel | elegant fruitig |
Afsluiting | Kunststof kurk |
Het wijngebied Muscadet ligt even ten zuiden van de stad Nantes, daar waar de Loire zijn lange tocht door Frankrijk eindelijk voltooid ziet in de Atlantische oceaan. Het klimaat is hier vrij koel en vochtig en dat bepaalt dan ook voor groot deel de karakteristieke smaak van de wijnen. Geen zware, alcoholische krachtpatsers hier, maar juist frivole lichtheid kenmerkt een goede Muscadet. Domaine Salmon is een familiebedrijf. Sinds 1984 is Dominique de wijnmaker en eigenaar van dit wijnhuis, dat met ruim 50 hectare wijngaard een serieuze omvang heeft. In totaal produceren zij 350.000 flessen wijn.
De aanduiding 'sur lie' kom je vaak tegen bij Muscadet. Het wil zeggen dat de afgestorven gistcellen (de zgn 'lie') na afloop van de alcoholische vergisting nog enige tijd in de wijn blijven. Hierdoor krijgt de wijn een zachtere en vollere smaak. Juist bij een wijn als muscadet, waarin de zuren zo prominent aanwezig zijn, geeft dat een mooi uitgebalanceerd resultaat. Valkuil: verwar Muscadet niet met de Muscaat-druif. Muscadet wordt gemaakt van de druif Melon de Bourgogne en heeft dus niets te maken met de aromatische muskaat-wijnen uit de Elzas of Zuid-Frankrijk.