Jaartal | 2012 |
---|---|
Land | Italië |
Streek | Toscana |
Producent | Piancornello |
druivenras | Ciliegiolo |
Inhoud | 0,75 liter |
Houtlagering | Ja |
Biologisch | Ja |
Smaakprofiel | krachtig & kruidig |
Afsluiting | Natuurkurk |
Het stadje Montalcino ligt in de provincie Toscane, direct ten zuiden van het Chianti-gebied. De combinatie van warme, droge zomers en een rotsachtige, arme bodem resulteert hier in de meest geconcentreerde Sangiovese-wijnen van Italië. Claudio Monaci van het huis Piancornello is het type producent waar we altijd naar op zoek zijn. Jong, intelligent en een beetje eigenwijs. Door goed te kijken naar de waardevolle elementen uit de gerenomeerde wijntraditie van Montalcino en deze te combineren met hedendaagse inzichten, bouwt hij aan een eigen stijl en visie. Herkenbaar als Montalcino, maar vooral herkenbaar als Piancornello!
Hoewel Sangiovese in Toscane de hoofdrol speelt zijn er nog tal van andere, vaak oude druivenrassen die er aangeplant staan. Vaak spelen deze een bijrol als assemblage-partner voor Sangiovese in bijvoorbeeld Chianti. Steeds vaker zie je wijnmakers experimenteren om wijn te maken die uitsluitend van zo'n onbekend druivenras gemaakt is. Omdat dit vaak buiten de regels van de plaatselijke Toscaanse DOC's of DOCG's valt, is IGT Toscana Rosso de voordehandliggende categorie.Per Emma is hier een zeer geslaagd voorbeeld van.