Wijn & Spijs

Een veel gehoorde vraag: hoe weet ik welke wijn lekker is bij het gerecht dat ik gemaakt heb? Een vertrouwde richtlijn is natuurlijk: wit bij vis en rood bij vlees. Hoewel je er best een eind mee komt, loont het toch de moeite er net even wat langer bij stil te staan. Want een garantie voor succes is deze formule zeker niet. Twee witte wijnen kunnen hemelsbreed van elkaar verschillen en een scholletje uit de pan smaakt heel anders dan een zalmmoot van de barbecue. En de smaak van kalfsvlees is niet te vergelijken met de smaak van een stevige lamsbout.

 

Wat misschien nog wel belangrijker is dan schol of zalm, kalf of lam, is de manier waarop je 't beest bereidt en wat je er verder bij eet. Langzaam stoven in de oven of juist kort op de hete grill? Een frisse groene salade of gebakken paddestoelen erbij? Een kneepje citroensap over de vis of juist een dikke romige saus? Om de juiste wijn te kiezen, zou je hier allemaal rekening mee moeten houden. Voor een veilige wijnkeuze moet de smaak van het gerecht een aantal overeenkomsten hebben met de smaak van de wijn. Fris bij fris, vol bij vol, kruidig bij kruidig. En de verfijning van een subtiel gerecht wordt al snel weggevaagd door een te heftige wijn. Dus je doet er dan goed aan hier een elegante wijn bij te kiezen. 

Wat dit laatste betreft is er ook een andere goede vuistregel. Eenvoudige gerechten, waar je het liefts met grote happen en met je handen van geniet, laten zich het beste wegspoelen met ongecompliceerde, gulle wijnen. Een gerecht met veel ingrediënten en een ingewikkelde bereiding verdient het juist om met aandacht gegeten en geproefd te worden. Hierbij is een mooie, complexe wijn veel meer op z'n plaats.

 

Hoe dan ook, om een goede keuze te kunnen maken, moet je iets weten van de smaak van het gerecht én van de smaak van de wijn die je overweegt. Wij kunnen je daarbij helpen.